Στη γη του τραγόμορφου θεού Παν, στην ορεινή Αρκαδία, εξερευνούμε τα χωριά που είναι παραδομένα στην αγκαλιά του Μαινάλου.

Η πρώτη στάση είναι στη Βυτίνα, ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Αρκαδίας και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

Το Βαλτεσινίκο, επίσης γραφικό χωριό, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα.

Τα Λαγκάδια ή αλλιως ‘το Κρεμαστό Χωριο’έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακος διατηρηταίος οικισμός, όπως και η Στεμνίτσα.

Χτισμένη ανάμεσα σε δύο πλαγιές, η Δημητσάνα είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Ο κεντρικός δρόμος είναι συχνά γεμάτος κόσμο, που κατευθύνεται είτε στο Λούσιο ποταμό είτε στις μονές της περιοχής.

Το Ελληνικό πάλι είναι πύλη για τα extreme sports στο ποτάμι.

Και έπεται η Καρύταινα. Το ιστορικό χωριό είναι και ένα από τα πιο γραφικά της περιοχής. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός  από το 1978, έχει πετροχτιστα αρχοντικά, καλντερίμια και πολλά αξιοθέατα, όπως το μεσαιωνικό κάστρο και οι βυζαντινές εκκλησίες.

Αξιοθέατα

Σπήλαιο Κάψια. Είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Αρκουδόρεμα: Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Λυμποβίσι και Πιάνα. Μέσα στη χαράδρα στο σημείο αυτό, υπήρχε παλιά ένα ζωντανό χωριό. Σήμερα ανάμεσα στα έλατα θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

΄’Τρείς Λαλούν’ στη Δημητσάνα: πέτρινο δίπατο καφέ-μπαρ είναι ανοιχτό όλη μερα για καφέ, πρωινά, γλυκά και ροφήματα. Τζάκι, περιοδικά και βιβλία και ποιοτική μουσική για στιγμές χαλάρωσης.

Αναφέρω καποια μέρη ακόμα που αξίζει να επισκευθήτε:

Πολυχώρος ‘Αρκαδιανή’,

Μονή Φιλοσόφου :  Ιδρύθηκε το 963  και αποτελεί μοναδικό δειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστή και ως ΄κρυφο σχολειό’, αφού εικάζεται ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτούργησε και ως σχολείο.  Τον 17 αιώνα ιδρύθηκε η νέα μονή Φιλοσόφου σε κοντινή απόσταση, στην οποία λειτούργησε σημαντική ιερατική σχολή, η Σχολή της Δημητσάνας. Απόφοιτοι της ήταν τόσο ο Γρηγόριος ο Ε όσο και ο Παλαιών  Πατρών Γερμανός. Από την άλλη πλευρά του Λούσιου θα φτάσετε μέσω μονοπατιού στη Μονή Προδρόμου, η οποία βοήθησε ποικιλοτρόπως την  Επανάσταση του 1821.

Στη Ζάτουνα του Θεοδωράκη

Και στη γραφική Καρύταινα με το μεσαιωνικό κάστρο και τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες.