Η Άπτερα, επίσης αναφερόμενη  ως Απτάρα, Απτέρια ή Απτέρα είναι αρχαία πόλη της Κρήτης, πλέον ερειπωμένη, που βρίσκεται στο νομό Χανίων. Η Απτέρα ιδρύθηκε στο λόφο του Παλαιοκάστρου, σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων και δεσπόζει σε ολόκληρο τον κόλπο της Σούδας, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά των σημερινών Χανίων.

Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα πχ κατά το τέλος της μινωικής εποχής, και έφτασε στο αποκορύφωμά της στην ελληνιστική εποχή. Η Άπτερα από τη στρατηγική της θέση στον κόλπο της Σούδας, είχε δύο λιμάνια : Μινώα( το σημερινό Μαράθι) και Κίσσαμος ( κοντά στις σημερινές Καλύβες). Η Άπτερα συνέχισε να αποτελεί σημαντική πόλη κατά τη Ρωμαική περίοδο και στη συνέχεια κατά τις πρώτες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πριν καταστραφεί από δύο σεισμούς τον 4ο και 7ο αιώνα, και ύστερα από τους Σαρακηνούς το 823

Στη συνέχεια, οι Ενετοί έχτισαν ένα οχυρό στην τοποθεσία της πόλης. Καταστράφηκε από πειρατές το 1583. Τη στρατηγική  θέση του χώρου εκμεταλλέυτηκαν επίσης οι Οθωμανοί που έχτισαν ένα φρούριο με θέα σε ολόκληρο τον κόλπο της Σούδας, στα βόρεια του χώρου, καθώς και από τα γερμανικά στρατεύματα που στρατοπαίδευαν στο οροπέδιο της αρχαίας πόλης κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου  Πολέμου.

Ο Ρόμπερτ Πάσλει ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τη συσχέτιση των ερειπίων που βρέθηκαν στο λόφο του Παλιόκάστρου και της πόλης Άπτερα, επιβεβαιώνοντας αυτήν την ταυτοποίηση χάρη στα νομίσματα που βρέθηκαν στον χώρο. Αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1942 από τους Γερμανούς που είχαν καταλάβει το νησί. Άλλες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1986-1987 και έπειτα το 1992-1995. Οι ανασκαφές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.